چگونگي کسب حضور قلب در نماز

ساخت وبلاگ

اينکه انسان در نمازهايش اعم از واجب و مستحب حضور قلب داشته باشد، نياز به تمرين دارد و به تدريج انسان موفق مي شود که با توجه نماز بخواند. بنابراين اشکالي ندارد که گاهي انسان حواسش پرت شود و بايد هر وقت حواسمان پرت شد، دوباره با توجه به آداب و معاني نماز، سعي کنيم که حضور قلب خود را به دست آوريم. همين تمرينها و توجه به اهميت نماز به تدريج باعث مي شود نمازمان با حضور قلب و مورد قبول خداوند قرار گيرد. مواظب باشيد شيطان شما را از رحمت خداوند نا اميد نکند. بايد به فضل پروردگار اميد داشته باشيم و بدانيم که خداوند بايد با فضل و کرمش اعمال ناچيز ما را بپذيرد و ما با اينکه تلاش مي کنيم اعمالمان را آن طور که خدا مي خواهد انجام دهيم، ولي اميدمان به کرم خداوند باشد.


براى حضور قلب در نماز، بايد از راه‏ هاى زير استفاده كنيد: 


بخش عمده ي لذت و حضور قلب ما در نماز وابسته به عمل و حالات دروني ما در طول روز است تقوا و ترک گناه و ياد و ذکر خدا و نيات خوب و خير ما تاثير مستقيم مثبت دارد و نقطه ي مقابل آن تاثير منفي دارد.برخي عوامل ديگر عبارتند از :


1 -دقت در انجام مقدمات نماز، مانند وضوى با معنويت و انجام مستحباتى چون اذان، اقامه و... .


 شخصى از پيامبر صلى‏الله‏عليه‏وآله درخواست كرد كه راهى به او بنماياند تا حضور قلب بيشترى در نماز پيدا كند و حضرت او را به شاداب گرفتن وضو فرمان داد. بنابراين، وضوى شاداب و با آداب كامل، براى حضور قلب انسان در نماز مؤثر است.


2- گزينش مكان مناسب براى نماز و دورى از جاهاى شلوغ و پر سر و صدا و پرهيز از هر چيزى كه موجب انحراف توجه از خداوند شود.


3- گزينش وقت مناسب و در صورت امكان، خواندن نماز در اول وقت.


4- نماز خواندن در مسجد و با جماعت (به ويژه در جماعاتى كه بعد معنوى بيشترى دارند)‌



وضوى شاداب و با آداب كامل، براى حضور قلب انسان در نماز مؤثر است.



5- خواندن نماز با طمأنينه و دقت در مفاهيم و معانى آن.


6- نگاه به مهر، در حال قيام، نگاه به پايين پا، در ركوع و نگاه به دامن خود در هنگام تشهد. 


7- تخليه دل از حب دنيا و امور دنيوى و آن را مالامال از عشق خدا ساختن؛ زيرا ذهن انسان همواره متوجه چيزى است كه به آن عشق مى‏ورزد؛ همانند عاشقى كه آنى از فكر معشوق خود بيرون نمى‏رود. اين كه ما در نمازهايمان همواره به فكر مسائل ديگر هستيم، به خاطر تعلق شديد نفس به دنيا و حب آن است؛ اما آن كه عاشق حق شد، در هر حال و در هر كارى، به ياد خدا خواهد بود؛ به طورى كه گويى هميشه در نماز است.


8- توجه به اين كه مبدأ و منتهاى انسان، خداوند است و آن چه در اين بين است، براى امتحان آدمى و ابزارى در جهت رشد و كمال اوست.


9- ضبط قوه خيال؛ پرنده لجام گسيخته خيال، چكاوكى است كه هر آن بر شاخسارى مى‏نشيند. از اين‏ رو، هميشه افكار انسان به اين طرف و آن طرف متوجه است و قرار و آرام ندارد؛ اما اگر آدمى با دقت و هوشيارى در كنترل آن بكوشد، پس از چند صباحى، رام و مطيع شده، به هر سو كه اراده كند، متوجه مى‏گردد. بنابراين، انسان بايد در نماز، از اول با قاطعيت بنا را بر اين بگذارد كه تمام توجه خود را به سوى پروردگار معطوف دارد و هر گاه پرنده خيال از چنگ او گريخت، بى‏درنگ آن را به همان جهت برگرداند. اگر چندين مرتبه و در ايام متوالى، چنين كند، كم‏كم ذهنش عادت خواهد كرد.


10- توجه به عظمت و هيبت پروردگار و نياز خود.

گذاشتن پاها روي هم مشکل ز...
ما را در سایت گذاشتن پاها روي هم مشکل ز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bmaede13689 بازدید : 69 تاريخ : جمعه 1 ارديبهشت 1396 ساعت: 8:46